Könyvtári blog Könyvtári blog

A statisztika unalmas, az információ gyönyörű?

Vannak dolgok az életben, amelyek az eldöntendő kérdésekhez hasonlatosan, igen-nem módra osztják meg az embereket: dohányzik vagy sem, szereti a pacalt vagy nem, szokott olvasni vagy nem.

Ilyen a statisztika is: van, aki szívesen foglalkozik vele és van, aki „csak ezt ne!” felkiáltással fordítja el a fejét, amint adathalmazt lát (és így viszonyul a folyamatábrákhoz is). Nincs róla statisztikai adatom, de megkockáztatom: mindig is azok voltak kisebbségben, akik kedvelték az adatgyűjtést és –elemzést. A különféle intézményi és céges beszámolóknál is jellemzően akkor kezd „leereszteni” a hallgatóság, amikor a statisztika van soron. A PowerPoint-os prezentációk elterjedésével a diagramos személtetés egy időre javított a helyzeten, aztán ezekbe is beleunt a közönség.

Pár éve egy új műfaj jelent meg a médiában, amely képes a száraz adatokat és a sok információt könnyen és gyorsan feldolgozhatóvá tenni. Magyarországon még gyerekcipőben jár, de egyre népszerűbb az INFOGRAFIKA.

„Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető” – olvashatjuk az egyik hazai úttörő vállalkozás, az infografikákat tematikusan gyűjtő blog, az infographics.blog.hu oldalán.

Egy jó infografika vírusként terjed az interneten, elsősorban a közösségi oldalakon, ezért nem véletlen, hogy a leggyorsabban a reklámipar reagált a jelenségre és a legtöbb infografika is náluk születik. De nem csak ők élnek vele: egyre több ismeretterjesztő-oktató alkotás készül, egyre több fejezet, tanulmány, cikk mellett találunk szemléltető infografikát.

 

Az infografika lehet nagyon egyszerű, alig több egy diagramnál, és lehet összetett, egyszerre több diagramot, folyamatábrát, stb. magába foglaló alkotás – ilyenek könyves témakörben például:

Olvasási szokásaink  [forrás: Az e-book világa]

Hogyan mentsük meg a fákat olvasással?  [forrás: bookandwalk]

A környezettudatos olvasás  [forrás: bookandwalk]

Mit csinálnak az írók írás helyett?  [forrás: kötvefűzve]

25 irodalmi nyitómondat  [forrás: kötvefűzve]

(+ s ha már blogolok, nem hagyhatom ki, hogy legyen egy blogos példánk is)

Bár viszonylag új műfajról van szó, az alkotók nem csak kreatívak, hanem termékenyek is – erre utal az is, hogy már magyarul is megjelent két kötet:

Martin & Simon Toseland Infografika: A világ más szemmel  és David McCandless  Az Információ gyönyörű  c. könyve nálunk is elérhető.

Nagy kedvenceim a TED előadások, David McCandless-ét is érdemes megnézni, már magyar felirattal is megtekinthető ITT.

Ha a fentiek alapján valaki kedvet kapott egy infografika készítéséhez, maga is hozzáfoghat ezen a weboldalon. A dolog jóval egyszerűbb, mint gondolnánk: csak regisztrálni kell az oldalon és az internetes szoftver segítségével minden különösebb grafikai képzettség nélkül, a különféle sablonok, háttérszínek, stb, közül válogatva mi magunk is játszi könnyedséggel készíthetünk látványos infografikát.

Commentaires
URL de Trackback: