Helyismereti sajtószemle Helyismereti sajtószemle

A Katona József Könyvtár olvasói 650 féle folyóirat, havi-, heti- és napilap közül válogathatnak. A lapok helyismereti szempontú figyeléséből készül a sajtócikk adatbázis, mely a Bács-Kiskun megyére vonatkozó cikkek leírását tartalmazza. A sajtószemle ebből az adatbázisból készített válogatás, mely ajánló az országos sajtóban a megyéről megjelent legérdekesebb cikkekből. Az ajánló – a szerzői jog rendelkezéseit betartva – részletet is közöl az adott cikkből.

Sajtószemle ajánló Sajtószemle ajánló

2017

Énekelj! Ennyire egyszerű: Szirányi Borbála, a kecskeméti Kodály Intézet művésztanára / Rácz Judit
== Magyar narancs. - (2017. dec. 21.), p. 96-97.


„Az éneklésalapú zeneoktatás egyedülálló és kelendő magyar találmány, és a mai gyors, sokszínű világban fontosabb lehetne, mint valaha. Mi a Kodály-módszer, miért kelendő a világban és hogyan próbálják modernizálni?
Szirányi Borbála : Valójában nincs olyan, hogy Kodály-módszer. Kodály filozófiát fogalmazott meg, iránymutatásokat adott a zenetanításra vonatkozóan, melyek alapján növendékei, tanítványai dolgozták ki azt a módszert, ami később az ő nevéhez kapcsolódott…”

 

"Legalább a német szintre el kellene jutnunk" : [Int.] / Tóth László Levente. - Fotó
==  Figyelő. - 60. évf. 46. sz. (2017. nov. 16 - 22.), p. 60-61.

„ A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja az  idén már negyedszer is jelölt az Év Bortermelője címre. Választotta vagy örökölte a mesterséget?- Az őseim a XVIII. század derekán érkeztek Hajósra. Koch József tíz generációval ezelőtt Császártöltés egyik alapítója volt. A borászkodás apáról-fiúra szállt, én is már gyerekként megszerettem a szőlőt, a borkereskedelemben is jártas nagyapám tanított a szőlőtermesztés és a borászkodás alapjaira…”

 

Az STI Petőfi nyomda 2017-es beruházásai. - Fotó
== Magyar grafika. - 61. évf. 5. sz. (2017. nov. , p. 36-37.

„Az STI Petőfi nyomda Kft. 300000 tonna hajtogatott kartondobozt és tízmillió négyzetméter öntapadós címkét gyárt évente , és a megrendelések száma folyamatosan emelkedik. 2017-ben egy 1,5 milliárd forintos beruházással növelte a vállalat kapacitását és a termelés hatékonyságát. Az új gépek, a Heidelberg Speedmaster XL nyomógép és Bobst Expertcut stancagép a legkorszerűbb, ipari termelésre használt berendezések közé tartoznak…”

Iskolateremtő vendéglátás a pusztában : A lajosmizsei Tanyacsárda legendái / szöveg: Érsek M. Zoltán. - Fotó
== Az utazó. - 4. sz. (2017.), p. 58-60.

Több generáció is felnőtt már azóta, hogy az első falatokat feltálalták a lajosmizsei Tanyacsárdában. Ott, ahol már több mint négy évtizede királyi fenségek, miniszterelnökök és környékbeli polgárok ízlelgetik, milyenek is a hamisítatlan magyaros falatok. Károly walesi herceg, Raisza Gorbacsova, Juan Antonio Samaranch, a NOB néhai elnöke, Franz Beckenbauer, Michel Platini aranylabdás labdarúgó …
Csak néhány név abból a VIP-listából, akik messze földre elvitték már az idehaza többek által is másolt lajosmizsei tanyacsárda jó hírét…”

 

Kincsünk a fűszerpaprika / Biza Klára
== Kertészet és szőlészet. – (2017. okt. 18.), p. 6-8.

„1917. október elsején kezdte meg működését – a világon elsőként – a Kalocsai Paprikakutató és Vegyvizsgáló Állomás. Kalocsa és Szeged nem véletlenül vált a fűszerpaprika-termesztés központjává, mondta Kapitány József, a Fűszerpaprika Kutató Nonprofit Kft. nyugalmazott igazgatója. Elsősorban az éghajlat tett alkalmassá őket a fűszernövény termesztésére. Hamar kiderült azonban, hogy a kutatás és a nemesítés elengedhetetlen feltétele a kultúra fennmaradása és fejlődése érdekében…”

 

 Birtokok közt a legszebb / Borzák Tibor
== Szabad föld. – (2017. szept. 22.), p. 31.

„ Első alkalommal szervezte meg az Agrár Trend Kft. a Magyarország legszebb birtoka versenyt. Ötven jelölés érkezett a felhívásra… az abszolút győztes a kecskeméti Somodi Ferenc, a Kecskemét külterületén , Ménteleken található Somodi Gyümölcstermesztő Birtok tulajdonosa, aki agrármérnök-kertész végzettséggel lépett édesapja nyomdokaiba. - Az 1720 óta folyamatosan működő családi gazdaságot tizenkilenc éve vettem át, s a nulláról építettem fel újra. Húsz hektáron kezdtem almát termeszteni, majd amikor további tíz hektárral bővült a területünk, szilvát és kajszit is telepítettem…”
https://www.szabadfold.hu/aktualis/birtokok_kozt_a_legszebb

 

Túlélő csettegők / Tanács István
== Szabad föld. – (2017. szept. 8.), p. 14-15.

„A soltvadkerti szüreti fesztiválra több száz csettegőt várnak a szeptember 15-17-i hétvégén. A csettegő kultikus járművé és szimbólummá vált: jelképe lett a kisember találékonyságának, amely kikerüli a hiánygazdálkodást és kijátssza az ideológiai tilalmakat…” 
https://www.szabadfold.hu/aktualis/tulelo_csettegok_riport_ti

 

Univer titok : minden a csapaton múlik! : Interjú Molitórisz Károllyal, az Univer Product Zrt. vezérigazgatójával/ Papp Tímea. - Fotó
== Élelmiszer. - 25. évf. 9. sz. ( 2017. szept. ), p. [4]-8.

Idén augusztusban az Univer Product Zrt. egy 2016-ban indult fejlesztés eredményeként közel 4,3 milliárdos beruházással megvalósította Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsom feldolgozó üzemét Kecskeméten. Ezzel a beruházással a cég megduplázva nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását. a világon jelenleg elérhető legmodernebb technológiával gyárt sűrített paradicsomot. Az új fejlesztésről, és az ebből adódó új piaci lehetőségekről Molitórisz Károllyal, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.”

 

Agancsos szarvasapák birodalma / Schäffer Erzsébet. - Fotó
== Nők lapja. - 68. évf. 23. sz. (2017. jún. 7.), p. 86-89.

„Európa legnagyobb ártéri erdejéről nem elég tudni, Gemencet látni kell.  Mi több, bejárni, még inkább : egy kicsit legalább élni benne. Csöndben várni szarvasra, őzre. Vaddisznót lesni. Figyelni egy kócsag röptét. Hallgatni az unkák népét. Fűben, nádban gyalogolni. Leskunyhóban éjszakázni. Kisvonattal erdőt járni. Szúnyogokkal harcba szállni… mert mi tagadás, ők is Gemenc…”

 
Az univerzális hős : Bán János a történelmi regény küldetéséről, könyvei üzenetéről és arról, hogyan hagyott le minket Albánia / Molnár Csaba. - Fotók
== Magyar nemzet. - 80. évf. 30. sz. (2017. febr. 4.), Magyar nemzet magazin, p. 18-19.
"A magyar történelmi regény műfaj egyik legsikeresebb szerzője Bán János (írói nevén: Bán Mór), akinek Hunyadi János életéről szóló sorozata – az eredeti terveket többszörösen meghaladva – immár a nyolcadik kötetnél tart. Az író vállalja, hogy regényei példabeszédként is értelmezhetők, de úgy gondolja: a fiatal generációk számára fontos, hogy történelmünk dicsőséges eseményeit is megismerhessék..."
http://mno.hu/nagyinterju_magazinban/ban-janos-eleg-volt-a-tortenelmunk-ostorozasabol-1384444
 
 
Mikulás Ferenc: A kecskeméti rajzfilmstúdiónak kivételes érzéke van a lélektani ábrázoláshoz.
== Bacsmagye.hu. – (2017. jan. 27.)

Január 24-én Oscar-díjra jelölték A vörös teknős című, francia, japán és belga koprodukcióban készült, 80 perces animációs filmet is. Az animációs film megalkotásában jelentős szerepe volt a kecskeméti rajzfilmstúdiónak. Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy az animációs film nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, emellett a teljes színezése is Kecskeméten zajlott…

http://bacsmegye.hu/kecskemet/2017/01/mikulas-ferenc-a-kecskemeti-rajzfilmstudionak-kiveteles-erzeke-van-a-lelektani-abrazolashoz