Üdvözli az

 OLIB WebView


Az OLIB7 Web felülete

Ön az OLIB WebView 7.5.1. integrált könyvtári rendszer segítségével kereshet a Katona József Könyvtár katalógusában.

A keresési lehetőségek sokrétűsége biztosítja, hogy a dokumentummal kapcsolatos bármely ismert adat birtokában a megfelelő információhoz jusson.

Az alábbi keresési lehetőségek állnak rendelkezésére:

Cím/név: Amennyiben a keresett dokumentum szerzőjét és/vagy címét ismeri, válassza ezt a menüpontot.

Kulcsszó: Ha nincs pontos információja a dokumentumról, az ismert kifejezések birtokában használja a kulcsszavas keresést.

Nevek: Személyek, különböző típusú testületek neveit keresheti és innen juthat el a hozzájuk kapcsolódó művekhez.

Tárgyszó: Adott témához kereshet dokumentumokat.

Gyakorlott keresés: Egyszerre több szempont szerinti keresésre van lehetősége.

Sorozatok: Sorozatok címére, azon belül a hozzájuk tartozó művekre kereshet.

Kiadó: Egy adott kiadó által megjelent dokumentum kereshető ebben a menüpontban.

Az Olvasói műveletek menüben megtekintheti aktuális kölcsönzéseit, illetve előjegyzéseit.

Keresőkérdés beírásának szabályai:

A rendszer a kis- és nagybetűk között nem tesz különbséget. Fontos viszont a hosszú és a rövid magánhangzók helyes használata.

A szó elején a névelőket a rendszer nem veszi figyelembe.

Csonkolás szabályai:

Egyes menüpontoknál automatikus csonkolás történik a szó végén. Erre az aktuális súgóban felhívjuk a figyelmet. Minden más esetben a csonkolás jelét kell alkalmazni. A csonkolás jele: %

A csonkolás jelét alkalmazhatjuk közvetlenül a szó végéhez kapcsolva. Ilyenkor a beírt szó önmagában és összes toldalékával együtt megjelenik. Pl. élet%: Élet, Élet a ..., Életben, Élete, Életre, stb.

Ha a csonkolás jelét szóköz után kapcsoljuk a keresőkifejezéshez, akkor csak a beírt szó és az utána szóközzel kapcsolódó kifejezések találata jelenik meg. Pl. élet %: Az élet, Élet a csúcson, Élet a domb utcában, stb.

A fenti szabályokat figyelembevéve a csonkolás jelét használhatjuk a szó elején is, közvetlenül illetve szóközzel hozzákapcsolva a kereső kifejezéshez.

A szövegben egyszerre több csonkolást is végezhetünk, akár egyetlen betű helyét is megjelölhetük a szövegközben.

Megjelenítés:

A dokumentumoknak kétféle megjelenítése lehetséges:

  1. Részletes megjelenítés: Innen kiindulva lehetőség van további részletek megtekintésére, ahol a legfontosabb adatok linkként működnek.
  2. ISBD, vagyis katalógus formátumú megjelenítés: Ez a szabványos bibliográfiai leírást tartalmazza. Az ISBD megjelenítéshez jelölje ki a cím előtt található kockát, majd kattintson az ikonra.

Szűkítés:

Keresését értelemszerűen korlátozhatja a megadott lehetőségek szerint.

Jelszóhoz kapcsolódó szolgáltatások:

Online előjegyzés:

A listából a szükséges címet a lap alján található Tétel előjegyzés ikonra kattintva előjegyezheti, amennyiben érvényes tagsággal rendelkezik.

Az előjegyzéshez azonosítania kell magát. Ehhez az olvasójegyén található olvasói vonalkód, illetve a könyvtár által adott jelszó (password) szükséges. Jelszót személyesen, vagy itt igényelhet.

Azonosítás után lejárt kölcsönzési idejű dokumentumait egyszer meghosszabbíthatja, amennyiben nem lép fel korlátozó tényező (pl. lejárt vagy a hosszabbítási időpont előtt lejáró tagság, tartozás, stb.). Sikertelen hosszabbítás esetén további információkért forduljon a könyvtároshoz.

Az egyes keresési menüpontokon belül további, részletes eligazítást találhat a súgón belül.