Könyvtári blog Könyvtári blog

«Vissza

A sorsjegy után kaparjon térképet!

 

Már egy ideje munkálkodunk azon, hogy a Kölcsönözhető Gyűjteményünk térképállománya megújuljon. Állapotuk és „frissességük” szerint számba vettük a meglévőket, feltérképeztük  wink  a piacot és igyekeztünk az olvasói igényeknek optimálisan eleget tenni. A rendezőelvünk az volt, hogy elsősorban a hazai turizmusra fókuszáljunk, másodsorban a közkedvelt európai nyaralóhelyekre és városokra, továbbá olyan speciális térképeket is vásároljunk, amelyek a tájékozódást nem feltétlenül a navigációs értelemben segítik (ld. néprajzi, politikai térképek).

Térképet rendelni nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk ezt manapság, a millióegy webáruház korában. Odáig még simán haladtunk, hogy egy excel táblába gyűjtögettük, melyik országokról, régiókról, városokról, stb. keresünk térképet, majd melléjük biggyesztettük az egyes kiadók, kereskedők ajánlatait. Ott azonban többször is elakadtunk, hogy a leírásban nem adták meg a kiadás évét, vagy más fotót tettek fel borító gyanánt, így sokszor kénytelenek voltunk a vonalkódok alapján rejtvényt fejteni. (Óóó, te csodálatos QR kód!  – merengtem néha közben magamban, milyen szép is lesz majd, ha kis hazánkban is elterjed. Apropó: olvastatok már a busz- és metrómegállókban elhelyezett „plakátáruházakról”, amikor is a járatra várakozók okostelefonjaikat kattintgatva bevásárolnak és mire hazaérnek, az ajtó előtt várja őket az áru?)

Most azonban úgy néz ki, a finisbe értünk: naponta kapjuk az állománygyarapításról az újabb és újabb adag felcímkézett, katalogizált, tokkal-vonóval… azaz vonalkóddal ellátott térképeket. Szóval, mielőtt útra kelnél Nyájas Olvasó, térj be hozzánk egy kis térképmustrára!

 

Erről – vagyis a térképmustráról, ami egy weboldal címe is – jut eszembe: amikor jeleztem a főnököm felé, hogy szeretném a térképállományt egy teljes generál alá vetni, hosszasan elbeszélgettünk arról, hogy mit tapasztalunk, mennyire változtatták meg a különféle elektronikus navigációs rendszerek (GPS-ek) a használói szokásokat. [A magaméról az előző posztban írtam. smiley ] Arra jutottunk, hogy szinte semennyire, továbbra is folyamatos kereslet van a papíralapú, kölcsönözhető térképekre – és érdekes módon a „hajtogatós” a kedveltebb, szemben a „lapozóssal” (amit mi atlasznak hívunk). Viszont egyre több kérdést kapunk az internetes térképekkel kapcsolatban, ill. gyakrabban segédkezünk az egyéni úticélok, útvonalak kinyomtatásában.

A fent említett térképmustra csak egy a sok térképekkel foglakozó oldalból, íme egy linkajánló azoknak, akik szívesen ismerkednének az internetes térképek világával.

terkep.lap.hu  - Google térkép - Bing térkép - Holvan.hu - Térképcentrum - Térképbank - Térképkalauz - Webmap - Útvonalterv - Mymap - Turistautak.hu

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének gyűjteménye - Online térképek blog - Térképmustra

kaparós térkép

Miközben a térképek után kutattam, számos érdekességre bukkantam. Például erre a szakdolgozatra. (Ilyenkor elgondolkodom, hogy vajon a térképészet miért nem művészet? smiley )

 

S míg otthon azon fáradoztam, hogyan tákoljak parafára applikálva egy egyedi, amolyan „bejárjuk Magyarországot” családi térképet, rá kellett ébrednem, hogy leleményes emberek már rárepültek erre a piaci résre, és a lakókocsis matrica-szettek után legyártották az újabb őrületet: a sorsjegyekről ismert technológiával készített kaparós térképet.

 

 

 

Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: