Könyvtári blog Könyvtári blog

«Vissza

Bal kéz és jobb kéz, jól megrázom, ide nézz!

Van az a fajta szülő, aki augusztusban már nem bír magával, előveszi az iskolakezdésre vásárolt ceruzákat, füzeteket és elkezdi írni-olvasni tanítani az első osztályba készülő gyereket. Nagy a nyomás, egész évben ömlik ránk a médiából, hogy mi mindent fejlesszünk, nehogy majd valamilyen hátránnyal induljon a krampuszunk csemeténk és lemaradjon, mielőtt elstartolhatna. Nyilván év közben is sokat teszünk annak érdekében, hogy a gyerekünk megállja majd a helyét, de a nyár végén, ahogy közeledik az a bizonyos szeptemberelseje (na jó, idén másodika) egyre többet gondolunk rá. (S olyankor egy pillanat erejéig előtörnek a gyerekkori érzéseink, hogy milyen igzalommal/szorongással/repesve/utálva vártuk a tanév kezdetét, és emlékeztetjük magunkat, hogy a saját porontyunknak is [pont nem] ezt a fajta várakozást kívánjuk. ) Augusztusban jó esetben jut egy kis szabadság, és a pihenés mellett némi idő a felkészülésre, ráhangolódásra.

Tanuljunk vagy ne tanuljunk a gyerekkel az iskola előtt? Segítünk vele vagy csak összezavarjuk? – akárhol kerül elő a téma, megoszlanak a vélemények. Abban azonban többnyire egyetértenek az érintettek, hogy a játék (akár szabad, akár irányított)és a tanulási képességek fejlesztése mindenképpen hasznos lehet.

Az iskolára és a sikeres tanulásra felkészítő játékok sokaságát tartalmazza Johanna Friedl  Az iskolai siker titka – a játék című könyve. Külön fejezetben foglalkozik az írás előkészítéssel, pontosabban a „fesztelen írómozgások előkészítésével”. 4 éves kortól ad ötleteket és leírást ujj-játékokra, az ujjak és a kezek mozgékonyságának, illetve a szem-kéz koordináció fejlesztésére.

Minden ujj- és kézmozgásos játék, gyakorlat szórakoztatóbb, ha mondókákkal kísérjük. Az „ujjtornás’ és „ujjkiszámolós” versek és mondókák nemcsak abban segítenek, hogy általuk jobban rögzülnek és könnyebben felidézhetőkké válnak akár a sorozatok (napok, hónapok nevei, stb.) is, hanem a kézügyesség mellett fejleszti a szókincsüket, a nyelvi-, a megfigyelő- és az emlékezőkészségüket, valamit a figyelmüket. Ilyen játékokat válogatott össze Rosta Katalin a Hülvelykujjam…-ban.

Mostanában nemcsak a könyvesboltok, hanem a hipermarketek akciós polcai is roskadoznak a különféle foglalkoztató füzetektől. Írás-előkészítő kiadványokból is van választék, nem is kicsi – azonban ha nem elsősorban színes-szagos-rajzfilmfigurásat keresünk, némi utánajárást igényel a dolog.  Árban is nagy a szórás: háromszáz és ezerháromszáz között mozog a füzetek darabja.  Végigböngészve a kínálatot, végül ennél a kettőnél kötöttem ki :

A Pagony Kiadó Barátnőm, Bori foglalkoztató-sorozatának része, az Írás-előkészítő feladatok játékos formában ismerteti meg a gyerekeket a betűk írásához szükséges alapformákkal. Egyenest, köröket, hullámvonalakat rajzolhatunk minden mennyiségben.

Adamikné Dr. Jászó Anna A mesék csodái – íráselőkészítő munkafüzete a kedvencem: fokozatosan kisebbedő formában tanítja a betűelemeket, a legnagyobbak elé pedig pauszpapír került. Ezt az ötletet amúgy érdemes „ellopni”: némi sütőpapír felhasználásával akár sk is előállíthatunk vele „munkafüzetet”; átírnivalókat például innét is nyomtathatunk.

 

S hogy mi felnőttek se maradjunk kézírás-gyakorló játék nélkül, ajánlom figyelmetekbe a Google új és szórakoztató keresési módját, a tabletekre és okostelefonokra kifejlesztett kézírás-funkcióját.

Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: