Könyvtári blog Könyvtári blog

Keresztszemes, scrap, gimp...

 

Augusztusban volt egy olvasói kérdés, ami először meglepett – de csak először, aztán rövid gondolkodás után rájöttem, hogy nincs min csodálkoznom, vannak olyan karácsonyi ajándékok, amelyek elkészítéséhez jobb időben nekifogni. A fent említett olvasó karácsonyi keresztszemes mintákat keresett és az ő esete juttatta eszembe, hogy talán ideje lenne végiggondolnom, milyen egyedi ajándékokkal szeretném meglepni a szeretteimet, illetve, hogy mikor-s-hogyan  kerítsek sort azok kivitelezéséhez.

A születésnapi ajándékcsomag szolgáltatásunkat tavaly „leteszteltem”, s valószínűleg - ígérem kedves kollegák, nem az utolsó pillanatban – idén is készíttetek egyet, mert nevével ellentétben nemcsak születésnapra adható.

Az ismeretségi körömben az egyik legnépszerűbb ajándék – nálunk különösen mióta kisgyerekeink vannak - a fénykép. Adtunk már fényképet szép albumban, szép keretben, digitális keretben; aztán felfedeztem az „egyedi ajándékos” portálok kínálatát: rendeltem fényképes naptárt, hógömböt, kötényt, miegymást. Néhány estben azonban elgondolkodtam, hogy ezeket részint vagy teljes egészében akár magam is elkészíthetném. Ezért is örültem meg nagyon, amikor az egyik kolleganőm, Annamari megismertetett a fotókönyvek világával és beavatott a digitális scrapbook rejtelmeibe.

No de mi is az a digitális scrapook és a fotókönyv?

Egy jó kép – legyen szó fotóról, festményről vagy gyerekrajzról – önmagában is megállja a helyét. Egy hozzáillő kerettel azonban kiemelhetjük annak minden szépségét. Édesapám mellett megtanultam, melyik az ökörszemes, a Szőnyi, a blondel, a brüsszeli, stb. keret, s ha kiállításon járok – mint pl. a múlt héten a Nemzeti Galériában – külön örömmel tölt el, ha egy-egy képet nagy gonddal készített, míves keretben csodálhatok meg.

A scrapbookban is ez tetszett meg, hogy a keretekhez hasonlóan kiemeli egy-egy jól sikerült fotó szépségét. Később rájöttem, hogy a scrapbook technika segítségével a kevésbé jól sikerült fotóinkat is hasznosítani tudjuk, majd tovább formálódott a látásmódom, odáig, hogy már azt is értékelni tudom, amikor a scrapbook technika által egy önálló alkotás születik.

Ahhoz, hogy elkészítsük az első scrap képünket, igazán nem kell sok minden. A Digitális Fotózás Kezdőknek c. könyv szerint „a közgondolkodással ellentétben egy átlagos kisgéppel is születhetnek fotókiállításra vagy pályázatra küldhető képek. Mert a lényeg nem a technikán, hanem a gép mögött álló ember látásmódján, és a megfelelő helyszín (vagy akció) kiválasztásán van. Hiába adunk a laikus kezébe egy csúcsgépet, a fotók valószínűleg amatőr minőségűek lesznek, és fordítva: az eredeti téma, a szépérzék még egy olcsó digitális géppel is garancia a sikerre. Mindenki számára adott hát a lehetőség, hogy kibontakoztassa a benne szunnyadó kreatív fotóst.” Mindez szerintem érvényes a scrapbook-technika elsajátítására is.

[Még többet a digitális fotózásról pl. ebben, ebben, és ebben olvashatunk.]

Kezdetben használjunk ingyenes készleteket [a keresőbe írjuk be: ’scrapbook freebies’ és válogassunk kedvünkre, vagy keressük fel az egyik hazai honlapot], s amikor már belendültünk, pár dollárért megvehetjük a profi dizájnerek szettjeit - pl. itt és itt. [Sietek megjegyezni, hogy a gyakorlatban mindez jóval egyszerűbb, mint amilyennek elsőre hangzik.] A képek szerkesztéséhez szükséges egy szoftver. Ha van a számítógépünkön PowerPoint, akár azt is használhatjuk, egyszerűbb scrap képek készítésére az is alkalmas. Amennyiben valódi scrap-élményekre vágyunk és hajlandóak vagyunk rászánni egy kicsivel több időt, (ha még nem tettük volna) érdemes megismerkedni egy „komolyabb” képszerkesztővel, ú.m. a Photoshoppal vagy a GIMP-pel. 

A GIMP-et a „linux photoshopjának” is nevezik, nagy előnye az előbbivel szemben, hogy ingyen is letölthető (pl. innen), emiatt én ezt használom. A szoftver megismerésében segítségünkre lehet ez a könyv, illetve az interneten keresgélve is számos tutorialt, segédletet találunk. Innentől szabad a pálya, elővehetjük a kedvenc, jól és kevésbé jól sikerült fotóinkat, és bátran kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat.

A kész scrapbook-képeinkkel rengeteg mindent kezdhetünk: kinyomtathatjuk és egy egyszerű üveg mögé téve a falra akaszthatjuk; különleges hatást érhetünk el, ha fotóvászonra nyomtattatjuk (a nagyobb fénykép-előhívó üzletekben rendelhetünk ilyet); vagy a kinyomtatott képet egyedi méretű keménytáblába ragasztva/köttetve remek emléklapot készíttethetünk – akár itt a kötészeten is. (Ezúton is köszönöm Nándinak az aranydiplomás emléklapom csodás borítóját!) Ha több alkotásunk összegyűlik, vagy egy fotósorozatból (pl. esküvőről, nyaralásról) készítünk hasonló dizájn-elemekből scrapbook-sorozatot, akkor érdemes fotókönyvet összeállítani belőlük és a saját kezűleg megtervezett albumot megrendelni. (Könnyű boldogulni például ezzel a szolgáltatással.) Az ilyen ajándék a benne rejlő munkának és a látványos kivitelezésnek köszönhetően igazi siker lehet: öröm az ajándékozónak és a megajándékozottnak egyaránt.

Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: