Könyvtári blog Könyvtári blog

Pántlikás szalagrózsa, szalaghal és pillangók

Sokan közületek, akik mostanában a könyvtárban jártatok és erre felé kanyarodtatok, lelassítottátok a lépteiteket a kokárdás oszlop előtt. Néhányan megálltatok, hogy alaposabban szemügyre vegyétek és páran meg is kérdeztétek, hogyan készült. (Többek elismerő szavait is bezsebelhettünk, amit ezúton is köszönünk.)

 

A kivitelezés egyszerű volt, mint az ötlet: csak kartonpapír és gyurmaragasztó – bluetech – kellett hozzá. Annyit gyorsítottunk a folyamaton, hogy nem ollóval vágtuk ki a lepkéket, hanem formalyukasztót használtunk – erre szinte senki nem gondolt.

Így utólag egyszerű a „megoldás”, érdekes volt azonban hallani, ki milyen technikára tippelt. A találgatás eszembe juttatta az elmúlt évek márciustizenötödikei vitatémáját a helyes színsorrendről (akit érdekel, itt és itt olvashat róla részletesebben), és utána néztem, milyen módszerekkel készültek az elmúlt évek kokárdái.

A kokárda után kutakodva több helyütt tapasztaltam, hogy a szó szinonimájaként egyaránt használják a szalagrózsát, a szalagcsokrot, a szalaghalat és a szalagcsillagot – holott ezek nem feltétlenül ugyanazt jelentik.

Számomra ezek közül a legtalányosabb a szalagcsillag, amiről inkább jutna eszembe az ajándékokra tehető öntapadós masni, vagy az origami csillagok, mintsem a kokárda. (Sőt, nem hiszem, hogy valaha is rájönnék, hogy mások a kokárdát értik alatta.)

 

 

A szalaghal nemzeti színű szalagból hajtogatva (ebből már ki is derült, hogy nem a vízben élőről lesz szó) egyes vélekedések szerint a „lusta ember kokárdája”; elterjedtebb változata az egyszínű szalagból készült kitűző (awareness ribbon), melyek közül talán a legismertebbek a vörös (küzdelem az AIDS ellen) és a rózsaszín (küzdelem a mellrák ellen) szalagok.

A szalagrózsát a franciák „önmagában” használták (használják manapság is), vagyis csak a középen összeráncolt és varrott, fodros szélű rózsát viselték, ezzel szemben a magyarok a népszokásoknak megfelelően pántlikát is tűztek hozzá (ld. vőlegények mellcsokrai, vőfélybot, stb.).

Míg a francia szabadságharcosok a kokárdájukat a kor divatjának megfelelően a kalapjukon viselték, addig a márciusi ifjak a hajtókájukra vagy a szívük fölé tűzték a nemzeti színű pántlikás szalagrózsáikat (avagy szalagcsokraikat).

Az elbeszélések szerint Petőfi és Jókai szerelmeiktől Szendrey Júliától és Laborfalvi Rózától kapták a maguk nemzetiszín szalagos kitűzőiket a forradalom előestéjén, majd példájukat követve az asszonyok hasonló melldíszeket varrtak és ajándékoztak férjeiknek, fiaiknak és a nemzeti érzelmű honfitársaiknak.

A kokárdánk mérete igen változó volt - a tiltás éveit kivéve, amikor is egyáltalán nem lehetett viselni, majd később a kádári időkben, amikor ugyan megtűrték a nemzeti szín szalag viselését, de szigorúan csak március idusán, és nem nézték jó szemmel, ha valaki a szokásosnál nagyobbat öltött magára.

A rendszerváltást követően nemcsak újra szabad(abb) lett a kokárda viselése, hanem évről-évre változik a divatja, újabb és újabb ötletek kapnak szárnyra – akárcsak a mi pillangóink.

_

Változatok kokárdára

 

... sőt, viselhetjük akár Carry Bradshaw módra is. :))

 

 

A képek forrásai:

www.delkaalkotasai.blogspot.com

www.szallerandi.blogspot.com

www.mimozadesign.blogspot.com

www.gyerektrend.hu

www.kerekeske-gombocska.hu

_

Előző
Megjegyzések
Visszahivatkozó URL: