A Katona József Könyvtár 2005-ben indította el a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatást (BKSZ). Tervszerűen, évről évre egyre több települést sikerült bekapcsolni a rendszerbe. amelynek lényege, hogy a lakosság helyben, utazgatás nélkül hozzájusson a korszerű könyvtári szolgáltatásokhoz.

Az ehhez szükséges könyvtárhelység biztosítása az önkormányzat feladata, amelynek bővítését, megújulását pályázati források bevonásával segítünk megvalósítani.

2018 januárjától 89 település könyvtárellátása valósul meg a Katona József Könyvtár szolgáltatásával.

Szolgáltatásaink:

A Katona József Könyvtár - saját erőforrásán túl - állami támogatásból biztosítja a kistelepülési lakosság könyvtárellátására. Ennek mértékéről minden évben a központi költségvetési törvény rendelkezik változó összegben. Különböző pályázatokat, kedvezményeket is igénybe veszünk.

Események Események

A korábbi évek hírei: BKSZ hírarchívum

2017.

 

2017. november

Őszi szakmai napok 2017

A könyvtárellátási szolgáltatást megrendelő könyvárak számára idén ősszel is szakmai napot szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. A képzésnek azonban most nem a megyei könyvtár adott otthont – a résztvevők választatták ki, hogy a három felkínált helyszín, valamint időpont (Harta - 2017. november 14.; Bátmonostor - 2017. november 16.; Szentkirály - 2017. november 21.) közül melyik nekik a legmegfelelőbb.

Mindhárom nap tematikája a könyvtári szolgáltatás egyik igen fontos területe, a programszervezés köré épült. Ehhez kapcsolódóan a résztvevők előadást hallhattak „Az én könyvtáram” elnevezésű projektről, valamint tapasztalatot cseréltek megyei könyvtár munkatársai által készített és a települési könyvtárosokhoz eljuttatott forgatókönyvekről. Délután a Goethe-Institut Budapest vándorkoffereinek bemutatására, a nap zárásaként pedig az vendéglátó település és könyvtár bemutatkozására került sor. A programszervezés témaköre mellett természetesen az aktuális kérdések megbeszélésére is nyílt alaklom, valamint a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont munkatársa is tájékoztatást tartott a (Europe Direct) Hálózat működéséről.

Bátmonostor - előadás „Az én könyvtáram  Bátmonostor - a Goethe-Institut Budapest vándorkoffereinek bemutatása  Harta - a programszervezéssel kapcsolatos kérdések megbeszélése

Harta - előadás „Az én könyvtáram  Szentkirály - a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Információs Pont munkatársának előadása  Szentkirály - előadás „Az én könyvtáram

 


2017. október

Országos Könyvtári Napok 2017

A „Csak tiszta forrásból!” összefoglaló címet viselő eseménysorozathoz idén is számtalan rendezvénnyel csatlakoztak a térségi könyvtárak.

A békabuzogánytól a rucaörömig elnevezésű program Dunatetétlenen  Mese az aranyhalról - Kisteleki Zoltán bábelőadása Sükösdön  Vándorszív - Turbuly Lilla mesél Tabdin


 

2017. augusztus

Német Nemzetiségi Tábor Császártöltésen

2017. augusztus 14. és 20. között zajlott Császártöltésen a Német Nemzetiségi Tábor. Az érdekes programoknak több alkalommal is a könyvtár adott otthont.

Német Nemzetiségi Tábor Császártöltésen     

 


 

KönyvtárMozi foglalkozás Bácsszőlősön

2017. augusztus 11-én „mesés” KönyvtárMozi foglalkozásra került sor Bácsszőlősön. A program keretében a helyi és a kunbajai gyerekek a Magyar népmesék rajzfilmsorozat 3 részét tekintették meg.

KönyvtárMozi foglalkozás Bácsszőlősön   KönyvtárMozi foglalkozás Bácsszőlősön   KönyvtárMozi foglalkozás Bácsszőlősön

 


 

2017. június

Gyerekprogram Tataházán

2017. június 29-én gyerekfoglalkozással várták a könyvtárban a tataházai óvodásokat.

Gyerekprogram Tataházán  Gyerekprogram Tataházán  Gyerekprogram Tataházán

 


 

2017. május

 

Akasztó, Borota, Császártöltés, Hajós és Harta mellett Csengődön is járt a Lóca Együttes.

 


 

TINTA Könyvkiadó

Könyvtárunk sikeresen vett részt a TINTA Könyvkiadó 2017-es Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázatán. Összesen 105 db dokumentumot szereztünk be a kistelepülési könyvtáraknak 50%-os kedvezménnyel. 

Ízelítő a beszerzett könyvekből:

               

 

2017. február

 

Itt a farsang, áll a bál...

Az elmúlt hetekben több kistelepülési könyvtárban is farsangi foglalkozáson vehettek részt a helyi óvodások, iskolások. A bevezető beszélgetést követően természetesen mesehallgatásra is sor került, Berg Judit írásából két kis tündérgyerek, Panka és Csiribí farsangi történetét ismerhették meg a gyerekek. Nyulász Péter Farsang című verséből pedig kiderült, hogy nem is olyan könnyű eldönteni, hogy ki minek öltözzön be. Az alkalmat hagyományos farsangi játékok és jelmezes felvonulás zárta.

További képeket itt talál

Farsangi foglalkozás Katymáron  Farsangi foglalkozás Bátmonostoron  Farsangi foglalkozás Dunatetétlenen

 


Ismét elindult az internet tanfolyam

Újra megkezdődtek az internet-használói tanfolyamok több kistelepülési könyvtárban is. A 30 órás képzés során a résztvevők az alapvető számítástechnikai, internet használati ismereteket sajátíthatják el.

Internet tanfolyam Csávolyon   Internet tanfolyam Dunaszentbenedeken   Internet tanfolyam Helvécián

Internet tanfolyam Katymáron

Internet tanfolyam Madarason    Internet tanfolyam Rémen    Internet tanfolyam Tázláron


 

 

2017. január

 

Magyar Kultúra Napja - Anyanyelvi hétpróba

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2017. január 23. és 28. között Anyanyelvi hétpróba és további programok várták az érdeklődőket több települési könyvtárban is. A fiatalok és az idősek egyénileg és csoportosan is játékos fejtörőkkel tehették próbára tudásukat.

További képeket itt talál

Magyar Kultúra Napja Érsekhalmán  Magyar Kultúra Napja Sükösdön  Magyar Kultúra Napja Tompán

2016.


2016. november 7-8.

NEHEZEN KEZELHETŐ HELYZETEK A KÖNYVTÁRAKBAN

Bács-Kiskun megyei városi és községi könyvtárosok szakmai továbbképzése a speciális igányű használók megfelelő könyvtárellátása érdekében

A továbbképzést a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázata támogatta.

A Katona József Könyvtár kétnapos továbbképzésén segítséget nyújtott a megye érintett könyvtárosainak abban, hogyan szolgáltassanak a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, speciális igényekkel rendelkező olvasóiknak. Képzésünkre a megye nyilvános könyvtáraiból, valamint a könyvtári szolgáltató helyekről is érkeztek résztvevők, összesen 25 városból és községből, a nagyobb településekről többen is.

A továbbképzés programja az alábbi volt:

2016. november 7. hétfő

10.00-11.00 Sikeres programok tapasztalatai a roma fiatalok érdekében

Előadó: Kovács Erika Rozália, a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület főtitkára

11.00-12.00 Konfliktushelyzetek a könyvtári szolgáltató munkában

Tapasztalatcsere, lehetséges megoldások

Foglalkozás vezető: Lacziné Somogyi Tímea szociológus

12.00-13.00 Ebéd

13.00-17.00 Mentortársas a könyvtárban: Előadás és gyakorlat a roma gyermekek integrációs nehézségeiről

Motiváció Műhely, Szeged

2016. november 8. kedd

9.00-13.00 Speciális igényű olvasók könyvtári ellátása

Előadók, gyakorlatvezetők: Kalmár Judit, Papp Szabolcs tapasztalati szakértők (Nem Adom Fel Alapítvány)

13.00-14.00 Ebéd

14.00-15.00 Bemutató foglalkozás hátrányos helyzetű gyerekekkel

Foglakozás vezető: Rendekné Nyul Marianna

15.00-16.30 Konzultáció, tapasztalatcsere

 

A képzés első napján elsősorban a roma lakosságot érintő problémákkal foglalkoztunk előadóink segítségével. Kovács Erika Rozália, a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület főtitkára a magyarországi cigányságot bemutató általános helyzetkép után a tanulásban, tehetséggondozásban segítő sikeres pályázatokat, programokat, szervezeteket mutatta be, kitérve arra is, hogy ezek sikerében minden együttműködő félre, így a könyvtárakra, könyvtárosokra is szükség van.

Ezt követően Lacziné Somogyi Tímea szociológus – maga is cigány származású 6 gyermekes édesanya – gyakorlataival és kötetlen beszélgetéssel a cigányságot sújtó előítéletek, általánosítások ledöntésében volt segítségünkre.

A közös beszélgetős munkaebéd után, melyen az előadóink is részt vettek, következett a délutáni „társasjáték”, melynek során mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy milyen különbségek lehetnek normál körülmények közül érkező és hátrányos helyzetű használóink között. A Szegedi Tudományegyetem szociológusai köréből alakult Motiváció Műhely bevezető előadása és saját fejlesztésű társasjátékai segítettek ebben. Mentortársas és Rendszerhiba című játékaikat ismerhettük meg és játszhattuk el.

A második napon a speciális igényű olvasókra koncentráltunk. A Nem Adom Fel Alapítvány Érzékenyítő Tréning csapata hat helyszínen mutatta be a résztvevőkből kialakított csoportoknak a különböző fogyatékossággal élők életét. Elsősorban arra fókuszáltunk, hogy hogyan viszonyuljon hozzájuk egy egészséges ember, miben segítsen, és miben ne. Kipróbáltuk, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan kell segíteni nekik a lépcsőn, milyen vakon számítógépet használni, és ugyanezt kéz használata nélkül. Hogyan forduljunk értelmileg sérült, autista, hallássérült, vak, mozgásában korlátozott könyvtárhasználóink felé. A program végén mindenki megfogalmazhatta, mit kapott ettől a foglalkozástól. A gyakorlati segítség mellett sokan emelték ki azt az érzelmi feltöltődést is, melyet a foglalkozásokat vezető, nagyon pozitív szemléletű, valamilyen fogyatékossággal élő emberektől kaptak.

 

Délutáni foglalkozásunkon egy iskolai osztály volt a vendégünk, melyben szinte minden gyermek valamilyen hátránnyal küzd, egészségügyi, családi, társadalmi helyzetéből adódóan, sokan többféle szempontból is. Rendekné Nyul Marianna gyermekkönyvtárosunk kortárs gyermekversekről tartott foglalkozást számukra, a kapcsolódó megzenésített művekkel, az illusztrációkat is kiemelve. Ezután a könyvtárosok cserélték ki tapasztalataikat, adtak ötleteket egymásnak, hogy hogyan lehet ezeket a gyerekeket is megszólítani.

 


2016. június

Mátételke - Papírszínház

A gyerekek nagy élvezettel nézték a papírszínházas előadást.

   


Kézműves foglalkozás Imrehegyen

Kalapok készültek a könyvtárban.

 


Június a madarasi könyvtárban

   


KSZR - Szakmai nap
 
2016. június 27-én tartottuk szakmai továbbképzésünket a megye könyvtári szolgáltató helyein dolgozó munkatársaknak. A Katona József Könyvtárban megtartott képzésen először a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás indulásától eltelt 10 esztendőben elért eredményeket tekintettük át. Az egységes statisztikai adatgyűjtésről, teljesítménymutatókról tartott tájékoztatás után megyei napilapunk, a Petőfi Népe Hungaricana adatbázisban digitalizált változatát ismerhették meg a jelenlevők. Két 2015-ben megújult település, Dunaszentbenedek és Szalkszentmárton kapott lehetőséget arra, hogy a települést és az átadás óta a könyvtárban történteket bemutassa. A nap lezárásaként a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont szolgáltatásait ismerhette meg a 72 településről érkezett közel 90 fő.
 
BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Huszkáné Horvát Andrea előadása BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Lukács Anikó előadása BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Katona Tibor előadása  BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016 BKSZ Szakmai Nap - Kecskemét, 2016  Dunaszentbenedeki könyvtár bemutatása BKSZ szakmai nap - Kecskemét, 2016  Szalkszentmárton bemutatása BKSZ szakmai nap - Kecskemét, 2016  Europe Direct bemutatása

Könyvbemutató Császártöltésen

A helyi Tusori Henrietta mutatta be mesekönyvét, majd a könyvtár olvasója, Hopka Krisztina könyvajánlót tartott.

   


2016. május

 

Közelítő - rejtvényfejtő délután Uszódon

"Az uszódi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely is csatlakozott a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ által meghirdetett országos szellemi tízpróbához, a „Közelítő” című roma kulturális rejtvényvetélkedőhöz.
Kiss Péterné, az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének vezetésével – akinek ez úton is köszönjük az értékes szervezőmunkát – a minap sikeres rejtvényfejtő délutánt rendeztek a könyvtárban. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a feladatokat, és számtalan „próbát” teljesítettek nagy sikerrel."

Ugrás a honlapra


Mesemondó verseny az akasztói könyvtárban

A tanév vége előtt mesemondó versenyen vehettek részt az iskolások.

   


Életképek Madarasról

   

   


Májusi programok Katymáron

Anyák napja alkalmából baba-mama klub, a Katymáron is megnézhető Szalma Edit-kiállítás mellett meg mesés foglalkozás várta az érdeklődőket.

   


Papírszínház előadás Bácsszőlősön

   


Könyvtári játék Bugacpusztaházán

A község tavaszi ünnepségén a könyvtár is játékos programokkal várta a látogatókat.

   

 

Könyvtármozi Nyárlőrincen

   


Középpontban a nemzeti tehetség - Újsolt

A tehetségkutató-gondozó program az újsolt könyvtárban változatos módokon segített megtalálni, ki miben is lehet a legjobb.

     


Przemysl három ostroma

Az érdeklődők az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború alatt háromszor is ostrom alá vett erődjének történetéről hallgathattak egy előadást. Amíg a felnőttek a háborús eseményekkel ismerkedtek, addig a gyerekek is találtak magunknak programot.

     


Áprilisi programok a madarasi könyvtárban.

Újfent változatos programok várták az olvasókat. Többen összegyűltek közös versmondásra a magyar kultúra napja alkalmából. A kisebbeket a papírszínház meséi várták. Tavaszköszöntő játék, a hímzőszakkör összejövetele, illetve egy kiállítás Szalma Edit illusztrációiból is mozgalmasabbá tették az áprilist.

   

   


Könyvbújó Emilyvel - kutya a könyvtárban!

"A Könyvbújó foglalkozás Emilyvel január óta működik  szombatonként, heti rendszerességgel az Akasztói Könyvtár, Információs és Közösségi Helyen. Emily terápiás kutya, ő és a gazdája Judák Mihályné, Manyi néni a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tagjai. Minden korosztály lelkesen jön, egész kicsiktől a felnőttekig.
Minden alkalommal egy kutyás verset vagy mesét ismertetünk meg a megjelentekkel, majd Emily bemutatja a trükkjeit a gyerekek segítségével. Nagyon türelmes hozzájuk, így azok is bátran közelednek , akik féltek eddig a kutyáktól.
A foglalkozás lezárásaként a témához kapcsolódóan rajzolnak, színeznek vagy készítenek valamit a gyerekek, amit Emily is megcsodál."

   


Internet-tanfolyam Orgoványon

   


 

2016. március

 

Az Internet Fiesta programjai a könyvtárakban


Akasztó - Könyvtári jóga

   


Baba-mama klub, Császártöltés

A március 21-ei összejövetel Zentai Andrea képein.

   


Előadások az első világháborúról a települési könyvtárakban

Bócsán dr. Bedécs Gyula, Császártöltésen Csapó Csaba, Orgoványon dr. Pollmann Ferenc, Szakmáron Dobszay Tamás, Szentkirályon dr. Csiszár Melindra tartott előadást.

   

 


Március 15-ei foglalkozás óvodásoknak

A bácsszőlősi óvodások az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel ismerkedhettek meg.

   


Márciusi programok a madarasi könyvtárban

A hónapban kiállításmegnyitó, húsvétváró hímzés és Petőfi-napok várták az érdeklődőket.

 


A Tavaszi Fesztivál programjai a szolgáltatóhelyeken

   

 


 

2016. február

Szalkszentmártonon is elindult az internet-tanfolyam.

   


Februári baba-mama klub Akasztón

   


Miskei baba-mama klub

 


Internet-tanfolyam Csávolyon

   


Februári programok a katymári könyvtárban

A hónap során a Léghajó Színház látogatása mellett az iskolásokat  foglalkozás, az időseket nyugdíjas klub várta.

   


Fele sem igaz - vetélkedő a madarasi könyvtárban

   


Kiállítás Szalma Edit illusztrátor alkotásaiból Hajóson

   


 

2016. január

A magyar kultúra napja a felsőlajosi könyvtárban

   


Állomány leválogatás, állomány rendezés Állomány leválogatás, állomány rendezés

A könyvtárak elavult, sokszor fizikailag rossz állapotú, használhatatlan könyveit leválogatjuk, majd a megmaradó állomány azonosításhoz szükséges adatait számítógépes adatbázisban rögzítjük. A könyvek gerincén egységes jelzeteket helyezünk el, hogy könnyebb legyen a könyvtári rend fenntartása, a könyvek visszapakolása. Az állománygondozás részeként - többek között személyi változások esetén  - ellenőrizzük az állományt. A leltárt laptopok és kézi vonalkódolvasók segítségével településenként 1 nap alatt elvégezzük, mivel szolgáltatóhelyeink 96 %-ban megtörtént az állománynyilvántartás gépesítése.

Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben Adatbázisépítés az OLIB integrált könyvtári rendszerben

A dokumentumok nyilvántartása az OLIB integrált könyvtári adatbázisban történik. A könyvtári gyűjteményekről internetes katalógusunkban együttesen és településenként is lehet tájékozódni.
A könyvtárak OLIB rendszerünkhöz saját modulokkal kapcsolódnak, ezzel végzik olvasóik nyilvántartását, a kölcsönzést, előjegyzést, statisztikai adatokat kérhetnek le a forgalomról. Nincs szükség településenként szervert, integrált szoftvert működtetni ahhoz, hogy a kistelepüléseken élők a legkorszerűbb rendszer elektronikus szolgáltatásait vehessék igénybe.
A rendszer menedzselése a Katona József Könyvtárban történik, használatát továbbképzéseinken tanítjuk meg a kistelepülési könyvtárosoknak.

Dokumentumellátás Dokumentumellátás

 

A könyvtári szolgáltatás alapja a jól válogatott, folyamatosan gondozott, a legfrissebb újdonságokat is tartalmazó gyűjtemény.

Az új könyvek kiválasztását évente négy ajánlójegyzék összeállításával könnyítjük meg. Ezekből a kistelepülési könyvtáros a helyi olvasók igényeit figyelembe véve tesz javaslatot a beszerzésre.

Többféle színes hetilapot, magazint is előfizetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek.

A nagy tételben történő, több település igényeit együttesen kielégítő vásárlásnak, valamint az áfa.visszaigénylés lehetőségének köszönhető, hogy a dokumentumok kereskedelmi átlagárához viszonyítva közel 35%-os kedvezményt tudunk elérni, amit maradéktalanul visszaforgatunk újabb könyvbeszerzésre.

 

A helyi gyűjteménybe elsősorban azokat a könyveket vásároljuk meg, amelyeknek várhatóan több olvasója lesz. Az egyéni igényeket a könyvtárközi kölcsönzés útján elégítjük ki.

Információszolgáltatás Információszolgáltatás

A könyvtárak a lakosság információs igényét - a nyomtatott dokumentumok mellett - egyre inkább az internet segítségével elégíti ki. Minden szolgáltatóhelyünkön alapvető a szélessávú internetkapcsolat, és a korszerű számítógépes munkaállomás a könyvtárosnak és az olvasóknak egyaránt. Egy-egy településen az igényeknek megfelelően, évről évre bővítjük a gépek számát, illetve beszerzünk multifunkcionális nyomtatót, projektort is.

Sokféle információszolgáltatással segítjük a kistelepülésen élőket. Ezek közül is nagyon fontosak a helyi információk, helyi személyekre, eseményekre vonatkozó adatok.

Helyismereti gyűjteményünk munkatársai folyamatosan figyelik az országos éd megyei lapokban megjelenő, Bács-Kiskun megye településeire vonatkozó cikkeket, amelyeket az Olib-adatbázisunkban rögzítünk, hogy bármikor könnyen visszakereshető legyen, ha valaki el akarja olvasni. Ez fontos szolgáltatás a kistelepüléseknek is. A cikk teljes tartalmát ezen a portálon elérhetővé tesszük a helyi könyvtárosok és olvasóik számára.

Kistelepülési könyvtáraink többségében működik e-Magyarország pont, több könyvtáros rendelkezik e-Tanácsadó végzettséggel is.

A Katona József Könyvtár hosszú évek óta részt vesz az Európai Unióról szóló információk közvetítésében. A könyvtárunkban működő Europe Direct Bács-Kiskun Megyei európai Információs Pont sokféle játékos, az európai népek megismerését, az Unió működését bemutató foglalkozást szervez a gyerekeknek. A felnőttek számos szakmai előadáson, fórumon gyarapíthatják ismereteiket. Az Európai Unióról szóló könyvekkel, kiadványokkal, aktuális tájékoztató anyagokkal is folyamatosan ellátjuk szolgáltatóhelyeinket.

    

Információs szórólapot készítünk minden újonnan átadott könyvtárnak, melyen az elérhetőség, nyitva tartás adatai mellett az adott Könyvtár, Információs és Közösségi Hely szolgáltatásairól is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés Lakossági internet tanfolyamok, használóképzés

Könyvtárunk fontos feladata, hogy az alapvető számítástechnikai, internet használati ismereteket azoknak is elérhetővé tegye, akik az iskolai oktatás során nem szereztek ilyen készségeket. Elsősorban a középkorú és a nyugdíjas korosztály érdeklődik kitartóan a könyvtárban szervezett nem-formális tanulás iránt.

Az elektronikus ügyintézés, a kapcsolattartás a távol élő családtagokkal, barátokkal, az információszerzés, a hobbihoz tartozó weboldalak felfedezése igazi élmény számukra. Akkreditált 30 órás kezdő internet használati tanfolyamainkon a kistelepüléseken élőknek is lehetőségük van mindezt megtanulni. Mobil gépparkunk beállításával és a helyi számítógépekkel a legkorszerűbb feltételeket biztosítva tartja meg szakképzett oktatónk tanfolyamainkat, átlagosan 10-12 fő részvételével.